ruro
Suntem pe Viber!
+373 (79) 00 97 00

Primește o consultație gratuită din orice colț al lumii!

Ce înseamnă comisionul imobiliar ?

În lumea imobiliară, termenul de „comision imobiliar” este des întâlnit, dar pentru mulți oameni el rămâne încă o zonă puțin clară. În acest articol, vom explora în profunzime ce înseamnă comisionul imobiliar, cine este responsabil pentru plata acestuia și când trebuie să fie achitat.

Ce este comisionul imobiliar ?

Comisionul imobiliar este o taxă percepută de către agenții imobiliari pentru serviciile lor în procesul de vânzare sau închiriere a unei proprietăți. Acesta reprezintă un procent din valoarea tranzacției și este destinat să acopere eforturile și expertiza agenților implicați în proces.

Cine plătește comisionul imobiliar ?

Întrebarea despre cine plătește comisionul imobiliar este adesea un subiect de discuție între cumpărător și vânzător. În general, în tradiția pieței imobiliare, comisionul este plătit de către vânzător. Acesta este considerat un cost asociat cu vânzarea proprietății și este adesea inclus în prețul final al acesteia.
Cu toate acestea, există situații în care cumpărătorul poate fi implicat în plata comisionului. Acest lucru poate să se întâmple în cazul în care cumpărătorul angajează direct un agent imobiliar pentru a-i asista în procesul de căutare și achiziționare a unei proprietăți. În acest scenariu, cumpărătorul poate ajunge să suporte o parte sau chiar întregul comision.

Când se Plătește Comisionul Imobiliar?

Momentul exact al plății comisionului imobiliar poate varia în funcție de negocierile specifice ale tranzacției și de legile locale. În multe cazuri, comisionul este plătit în momentul încheierii tranzacției, adică atunci când contractul de vânzare-cumpărare este semnat și proprietatea este transferată oficial.
Este important ca această chestiune să fie clar specificată în contractul de intermediere imobiliară, care este un document esențial în procesul de vânzare sau închiriere a unei proprietăți. Agenții imobiliari și părțile implicate trebuie să fie conștiente de toate clauzele și termenii legați de comision pentru a evita eventualele neînțelegeri.

Cum se Calculează Comisionul Imobiliar?

Comisionul imobiliar este, de obicei, exprimat ca procent din valoarea totală a tranzacției imobiliare. Acest procent poate varia și este adesea negociabil. În multe piețe, comisionul standard poate oscila între 3% și 5%, însă aceasta poate fi ajustată în funcție de factori precum valoarea proprietății sau complexitatea tranzacției.

Comisionul imobiliar este o parte importantă a procesului de vânzare sau închiriere a unei proprietăți și poate influența costurile totale ale tranzacției. Înainte de a vă implica într-o tranzacție imobiliară, este recomandat să discutați în detaliu cu agenții implicați pentru a înțelege în mod clar termenii și condițiile legate de comision și a evita neînțelegerile pe parcursul procesului.