Achiziția unei locuințe cu ajutorul unui credit ipotecar reprezintă un moment important din viața fiecăruia, așa că înainte de a face alegerea dată este bine să te informezi despre ce presupune un astfel de împrumut. Mai jos poți afla ce este un credit ipotecar, care sunt criteriile de aprobarea a unui credit ipotecar și de ce acte ai nevoie când mergi la bancă.
Ce înseamnă credit ipotecar ?
Creditul ipotecar reprezintă un împrumut acordat de băncile comerciale și sunt destinate pentru achiziționarea, construcția sau renovarea unui imobil. În general, se oferă pe o durată de 30 de ani, însă există și termene mai scurte sau mai lungi. O altă caracteristică a creditului ipotecar este prima rată, acesta poate reprezenta între 5 și 35% din prețul de achiziție.
Dacă te afli în situația în care nu mai poți plăti ratele, creditorul are dreptul de a lua terenul sau casa și de a o vinde, pentru a-și recupera banii.
Care sunt criteriile de aprobarea a unui credit ipotecar ?
Preaprobarea creditului presupune verificarea de către bancă a veniturilor tale și aprobarea (sau respingerea) pe baza acestui considerent. Printre condițiile creditului ipotecar, care diferă și în funcție de bancă, se numără:
• Să fii angajat în câmpul muncii și să ai contract de muncă oficial în țară sau peste hotare (perioada minima 3 luni);
• Să fii cetățean al Republicii Moldova sau cetățean străin rezident fiscal al Republicii Moldova, cu domiciliul permanent, ce dispune de act de identitate corespunzător;
• Să poți plăti prima rată de la 5% – 30% în dependență de tipul de credit;
• Să ai venituri oficiale care să acopere rata lunară a apartamentului;
• Să fii trecut de vârsta de 20 ani, dar să nu depășești 68 ani;
Care sunt actele necesare pentru un credit ipotecar ?
• Buletinul de identitate și fișa de însoțire;
• Copia contractului individual de muncă;
• Documentele care confirmă veniturile lunare;
• Antecontractul încheiat cu persoana care vinde locuința, în care se precizează valoarea la care se efectuează vânzarea și valoarea achitată ca avans;
• Extrasul din Registrul bunurilor imobile eliberat de Agenția Servicii Publice;
• Raportul de evaluare a bunului imobil.
Pe lângă aceste acte și documente, fiecare banca poate solicita și alte acte adiționale, în funcție de politica internă de aprobare a creditelor.
Care este rata dobânzii?
În ceea ce privește rata dobânzii, aceasta este diferită de la o bancă la alta, poate fi fixă sau flotantă. Dacă lucrezi la una dintre băncile comerciale ale Republicii Moldova, poți beneficia de promoții cu dobânzi favorabile iar procesul de obținere a unui credit va fi mult mai simplu.
Dacă vă hotărâți să apelați la un credit ipotecar, experții imobiliari de la O’Key Imobil vă vor sfătui cu privire la toate opțiunile de creditare disponibile, ajutându-vă să găsiți proprietatea potrivită nevoilor dvs. și să aveți o tranzacție de vânzare – cumpărare sigură și transparentă.