ruro
Suntem pe Viber!
+373 (79) 00 97 00

Primește o consultație gratuită din orice colț al lumii!

Apartament sau Casă. Tu ce alegi ?

Fie că este vorba despre apartament sau casă, o locuință este visul fiecăruia. În cele mai multe cazuri, achiziționarea unei locuințe are loc în tandem sau în urma formării unei familii, sau măririi ei, iar acest fapt îi oferă locului de trai un și mai mare bagaj emoțional. Scenariul clasic ar fi locuirea într-un apartament închiriat până la căsătorie și achiziționarea ulterioară a unei case la sol, dar, în prezent, odată cu concentrarea în zonele urbane, tot mai multe persoane aleg să locuiască în apartamente, pentru că acestea oferă un confort ce nu necesită muncă continuă, dar și sunt amplasate în zone de centru, cu infrastructură dezvoltată (de cele mai multe ori – pentru că sunt și case în zone de centru, dar și blocuri de apartamente la periferii). Pe lângă acestea, mai există câteva diferențe între un apartament și o casă. Nu le trecem cu vederea și le punctăm mai jos.

  • Când cineva cumpără o casă, devine singurul proprietar al bunului și poate trăi și face tot ce dorește în spațiul ce-i revine. În limite legale, desigur. Locuind într-un bloc, intri într-o comunitate cu vecinii de scară, având de respectat și mai multe rigori.
  • În ciuda faptului că o casă este mai scumpă, îți oferă satisfacția de a fi mai independent, de a avea propria curte și de a fi singurul „stăpân pe scară”. Într-un apartament nu există atât de multă intimitate pe care o poți obține în propria casă, dar beneficiezi și de utilizarea proprietății comune, cum ar fi curtea, terenul de joacă, parcarea (dacă e de tip deschis și necomercială).
  • Fiind proprietar al unei case ești responsabil pentru toate impozitele față de stat. Într-un bloc, de aceste responsabilități se ocupă proprietarul sau responsabilul de scară care colectează suma de la locatari.
  • Pentru o casă la sol îți asumi toate reparațiile exterioare și renovările majore, în timp ce într-un apartament grija ține doar de interior… Punctul forte este că, deși mentenanța unei case îți ia mai mult efort, timp, bani, ai libertatea de a efectua modificări în funcție de propria plăcere.
  • Responsabilitatea de a îngriji casa, curtea, de a tunde iarba pe peluză și de a curăța zăpada îți revine tot ție, deoarece nimeni altcineva nu are nicio obligație în menținerea proprietății tale. Sau ai putea angaja pe cineva pentru asemenea munci – fapt ce presupune investiții. Totuși, dacă ești împătimit de natură și aer liber, serile petrecute în curtea propriei case merită tot efortul.
  • O casă îți oferă mai mult spațiu și posibilități de extindere pe orizontală și pe verticală, un apartament însă îți cruță timpul destinat mentenanței.

Casă sau apartament? Până la urmă fiecare alege în dependență de necesitățile sale și ale familiei sale, de modul de viață, personalitate, preferințe și factori ce îi oferă senzația de libertate. Dacă argumentul „pro apartament” este cel de rentabilitate financiară a primei investiții, vă putem demonstra contrariul – pentru că datorită tehnologiilor noi în construcții și sistemelor de economisire a resurselor, a devenit posibilă și construirea unei case la prețul unui apartament. Asemenea case există, iar experții în construcții pot da detalii.

Decizia îți aparține ție și celor dragi, iar noi, echipa O’Key Imobil vă venim în ajutor pentru următorul pas – alegerea locuinței potrivite, indiferent dacă este vorba despre un apartament sau o casă. Nu doar alegem împreună, dar îți oferim suportul total pe parcursul tranzacției, astfel încât, să descui pentru prima dată ușa propriei locuințe cu un zâmbet larg pe buze și fără senzația de oboseală.